ΜΕΛΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ.
ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΦΥΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ - ΕΥΚΑΛΥΠΤΟ, ΘΥΜΑΡΙ, ΕΛΑΤΟ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΑΝΘΗ (ΛΥΓΑΡΙΑ,ΜΕΝΤΑ κ.α.), ΠΕΥΚΟ ,ΡΕΙΚΙ, ΚΟΥΜΑΡΙΑ, ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ.
ΤΟ ΜΕΛΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΪΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΚΑΜΜΙΑ "ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ" ΑΓΩΓΗ ΕΠΕΙΔΗ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙ.
ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ.
Το μέλι είναι μοναδικό φυσικό προϊόν που παρασκευάζεται από τις μέλισσες μέσα στην κυψέλη. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούν το νέκταρ των λουλουδιών ή μελιτεκκρίσεις διαφόρων δέντρων όπως πεύκο, έλατο κλπ. που δημιουργούνται πάνω στα δέντρα με την παρέμβαση ορισμένων εντόμων. Οι μέλισσες για να μαζέψουν 1 κιλό μέλι χρειάζονται να επισκεφθούν 3 έως 8 εκατομμύρια λουλούδια, να κάνουν δηλαδή 100 ως 120 χιλιάδες διαδρομές. Το υλικό που μεταφέρουν το επεξεργάζονται μέσα στην κυψέλη προσθέτοντας ένζυμα και βακτηριοστατικά συστατικά. Το μέλι είναι θαυμάσιο προϊόν και έχει εκτιμηθεί από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι πριν από 3.500 χρόνια το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό. Οι αρχαίοι Ινδοί θεωρούσαν ότι παρατείνει την ζωή. Το ίδιο και ο Αριστοτέλης. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως θεραπευτικό πολλών ασθενειών αλλά και για διατήρηση της νεότητας.
Το μέλι περιέχει πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες που του δίνουν τον πολύτιμο αυτό χαρακτήρα. Περιέχει μονοσακχαρίτες που αφομοιώνονται άριστα από τον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς παρενέργειες, σε αντίθεση με την κοινή ζάχαρη που περιέχει δισακχαρίτες και δημιουργεί τόσα κακά ώστε να θεωρείτε σήμερα ως καταστροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει ακόμη πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, θείο, χλώριο, κάλιο. Επίσης διάφορες αρωματικές ενώσεις, βιταμίνες (Β1,Β2,Β6, ΡΡ,Κ), 17 αμινοξέα, διάφορα ένζυμα και ανώτερες αλκοόλες. Περιέχει επίσης γύρη και ίχνη βασιλικού πολτού. Προσφέρει στο σώμα όλες εκείνες τις ουσίες που χρειάζεται για το μεταβολισμό των σακχάρων και τη μετατροπή τους σε
ενέργεια. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται η μυική δύναμη, η αντοχή και οι διανοητικές ικανότητες, καταστέλλονται καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης και ισχυροποιείται ο οργανισμός απέναντι στις ασθένειες.Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι, ανακουφίζει από την αϋπνία, τη δυσκοιλιότητα, τους πονόλαιμους και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Το Ακατέργαστο Μέλι που δεν έχει φιλτραριστεί, υποβαλλόμενο σε θερμική κατεργασία, είναι υγιεινότερο από το επεξεργασμένο μέλι.
Ποιο είναι όμως το καλό μέλι; Εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τόσο το άρωμα όσο και το χρώμα έχουν σχέση μόνο με την προέλευση της πρώτης ύλης και δεν είναι εκείνα τα στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα του μελιού. Ενα πολύ σημαντικό κριτήριο της ποιότητας του μελιού είναι η κρυστάλλωση ή το "ζαχάρωμα". Η κρυστάλλωση είναι ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο και συμβαίνει στα διαλύματα εκείνα που είναι υπερκορεσμένα σε σάκχαρα όπως ακριβώς το μέλι. Επομένως η κρυστάλλωση του μελιού έχει σχέση με την προέλευση και τα συστατικά του. Παρατηρείται σε όλα τα είδη μελιού με διαφορετικούς χρόνους για την κάθε ποικιλία. Είναι ένα βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμμία αλλαγή στις θρεπτικές και στις βιολογικές ιδιότητες. Το μέλι που έχει κρυσταλλωθεί δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο.
Πώς διατηρείται το μέλι; Για να συνεχίσει το καλό μέλι που αγοράσατε να είναι καλό, είναι απαραίτητο να τηρούνται κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες αποθήκευσης και διατήρησης όπως δροσερό, ξηρό, σκοτεινό και άοσμο περιβάλλον.
Προσοχή: Αν συνηθίζετε να τρώτε το μέλι από το βάζο, ξεχάστε το. Τα ένζυμα του σάλιου καταστρέφουν το μέλι σας.
(Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν συλλεχθεί από σχετική βιβλιογραφία και από το διαδίκτυο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)